1.Viyana ve 2.Viyana Kuşatmaları... Sadece Türk tarihini değil, genel anlamda Dünya tarihinide derinden etkileyen tarihin en büyük savaşlarından ikisi... Türk tarihini derinden etkileyen iki olay! Peki neden? Kuşatmaların sonuçlarına öz olarak değinmek gerekirse, 1529 yılında gerçekleştirilen 1.Viyana kuşatması her ne kadar başarısızlık ile sonuçlansada, Osmanlı'nın gücünü Avrupa'ya tam manası ile gösterip, tescillediği, Avrupa'yı titrettiği bir savaştır! 2.Viyana kuşatmasının sonucu ise Osmanlı açısından daha hazin neticelere gebe olmuş ve bozgunun yaşandığı 1683 yılından sonra Osmanlı, büyük bir gerileme döneminin içerisine girmiştir. Bu gerileme dönemi boyuncada taarruzdan ziyade savunma savaşları yapmak zorunda kalan Osmanlı, artık toprak kazanmak amacı ile değil topraklarını kaybetmemek amacı ile mücadele etmiştir... Ve bu gerileme Kurtuluş Savaşı içerisindeki "Büyük Taarruz"a kadar devam etmiştir.
1.Viyana Kuşatmasındaki Başarısızlığın Nedenleri
Kuşatmanın başarısız olmasındaki en büyük neden; şüphesiz Osmanlı'nın Viyana önlerine şehri zaptetmekten ziyade Avrupa'lının gözünü korkutmak, Avrupalı'ya göz dağı vermek amacı ile gitmiş olmasıdır. Kuşatma Kanuni Sultan Süleyman zamanında yaşanmış ve Osmanlı, Viyana önlerine 120.000 kişilik devasa bir ordu ile gitmiştir. Ancak bu denli büyük bir ordu, Viyana gibi o dönemde Avrupa'nın en önemli merkezlerinden biri olan bir şehri ele geçirmek için tam manası ile hazırlanmamış ve donatılmamıştır. Diğer bir neden Kış ayının yaklaşıyor olması ve Osmanlı ordusunda erzak yetersizliğinin baş göstermesidir. Şehrin surlarının güçlü olmasına, karşı tarafın şehri savunmadaki azmide eklenince İlk Viyana kuşatması 16 Ekim 1529'da kaldırılmak zorunda kalınmıştır.
2.Viyana Kuşatmasındaki Başarısızlığın Nedenleri
Bu sefer Osmanlı orduları Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın kumandası altındadır. Dönemin padişahı ise 4.Mehmed'dir. Osmanlı Ordusu 138.000 askerden oluşmaktadır. Aslında Ordu sayısal ve teçhizat bakımından Viyana'yı rahatlıkla ele geçirebilecek güce sahiptir fakat Merzifonlu, Viyana'ya saldırmaktan ziyade uzun bir kuşatma yapmayı yeğlemiştir... Ve bu durumda Avusturya'nın işine yaramış, bu uzun süren kuşatma sırasında Avusturya Avrupa'dan beklediği güce, desteğe kavuşmuştur. Kısacası bu süre içerisinde Avrupa, Avusturya'nın imdadına yetişebilmiştir. Bir diğer neden, ilk başta seferin aslında Viyana üzerine düşünülmemiş olmasıdır. Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın yakınındaki kişiler tarafından dolduruluşa getirilmesi ve bunun neticesinde de sağlıklı kararlar verememesi de başarısızlığın nedenleri arasında sayılır. Sonuç olarak Viyana 2.kez kuşatılmasına rağmen 2.kez alınamamış, başarısızlığın cezasını Merzifonlu Kara Mustafa Paşa idam edilerek ödemiştir. Aslında onun idamı da Padişah'tan ziyade Merzifonlu'nun saraydaki rakiplerinin bir eseridir.