10 Mayıs 2008

1.ve 2. Viyana Kuşatmaları Neden Başarısızlık İle Sonuçlanmıştır?


1.Viyana ve 2.Viyana Kuşatmaları... Sadece Türk tarihini değil, genel anlamda Dünya tarihinide derinden etkileyen tarihin en büyük savaşlarından ikisi... Türk tarihini derinden etkileyen iki olay! Peki neden? Kuşatmaların sonuçlarına öz olarak değinmek gerekirse, 1529 yılında gerçekleştirilen 1.Viyana kuşatması her ne kadar başarısızlık ile sonuçlansada, Osmanlı'nın gücünü Avrupa'ya tam manası ile gösterip, tescillediği, Avrupa'yı titrettiği bir savaştır! 2.Viyana kuşatmasının sonucu ise Osmanlı açısından daha hazin neticelere gebe olmuş ve bozgunun yaşandığı 1683 yılından sonra Osmanlı, büyük bir gerileme döneminin içerisine girmiştir. Bu gerileme dönemi boyuncada taarruzdan ziyade savunma savaşları yapmak zorunda kalan Osmanlı, artık toprak kazanmak amacı ile değil topraklarını kaybetmemek amacı ile mücadele etmiştir... Ve bu gerileme Kurtuluş Savaşı içerisindeki "Büyük Taarruz"a kadar devam etmiştir.

1.Viyana Kuşatmasındaki Başarısızlığın Nedenleri


Kuşatmanın başarısız olmasındaki en büyük neden; şüphesiz Osmanlı'nın Viyana önlerine şehri zaptetmekten ziyade Avrupa'lının gözünü korkutmak, Avrupalı'ya göz dağı vermek amacı ile gitmiş olmasıdır. Kuşatma Kanuni Sultan Süleyman zamanında yaşanmış ve Osmanlı, Viyana önlerine 120.000 kişilik devasa bir ordu ile gitmiştir. Ancak bu denli büyük bir ordu, Viyana gibi o dönemde Avrupa'nın en önemli merkezlerinden biri olan bir şehri ele geçirmek için tam manası ile hazırlanmamış ve donatılmamıştır. Diğer bir neden Kış ayının yaklaşıyor olması ve Osmanlı ordusunda erzak yetersizliğinin baş göstermesidir. Şehrin surlarının güçlü olmasına, karşı tarafın şehri savunmadaki azmide eklenince İlk Viyana kuşatması 16 Ekim 1529'da kaldırılmak zorunda kalınmıştır.


2.Viyana Kuşatmasındaki Başarısızlığın Nedenleri


Bu sefer Osmanlı orduları Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın kumandası altındadır. Dönemin padişahı ise 4.Mehmed'dir. Osmanlı Ordusu 138.000 askerden oluşmaktadır. Aslında Ordu sayısal ve teçhizat bakımından Viyana'yı rahatlıkla ele geçirebilecek güce sahiptir fakat Merzifonlu, Viyana'ya saldırmaktan ziyade uzun bir kuşatma yapmayı yeğlemiştir... Ve bu durumda Avusturya'nın işine yaramış, bu uzun süren kuşatma sırasında Avusturya Avrupa'dan beklediği güce, desteğe kavuşmuştur. Kısacası bu süre içerisinde Avrupa, Avusturya'nın imdadına yetişebilmiştir. Bir diğer neden, ilk başta seferin aslında Viyana üzerine düşünülmemiş olmasıdır. Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın yakınındaki kişiler tarafından dolduruluşa getirilmesi ve bunun neticesinde de sağlıklı kararlar verememesi de başarısızlığın nedenleri arasında sayılır. Sonuç olarak Viyana 2.kez kuşatılmasına rağmen 2.kez alınamamış, başarısızlığın cezasını Merzifonlu Kara Mustafa Paşa idam edilerek ödemiştir. Aslında onun idamı da Padişah'tan ziyade Merzifonlu'nun saraydaki rakiplerinin bir eseridir.



11 yorum:

Adsız dedi ki...

2.viyana kusatmasinda murat giray hanin merzifonlu kara mustafa pasaya yaptigi ihanet yüzünden savasi osmanli kaybetmistir....murat giray tutmasi gereken köprüyü tutsaydi....kara mustafa pasa düsman tarafindan arkadan kusatilarak bir saldiriya ugramayacakti...böylece viyana feth edilmis olacakti

Adsız dedi ki...

evet arkadaş haklı .kırım hanına verilen görev köprüyü yani osmanlı ordusunun arkasını korumaktı. ama kırım hanı artık neden bilmem korumak yerine kaçmış . böyle olunca iki taraf arasında , iki ateş arasında kalan ordu yenilmiştir.kara mustafa paşanın burda pek bir suçu yoktur . canının alınmasıda yalnış bir karardı diye düşünüyorum.

Adsız dedi ki...

Ama merzifonlu'nun görevi viyanayı kuşatmak değil; Yanıkkale iken sırf hırsı yüzünden gerekli hazırlıkları yapmadan, Viyanayı kuşatmak gibi olmayacak işlere kalkıştı ve bedelini de canıyla ödedi.

Adsız dedi ki...

bence kırım hanı kaçmadı onun köprüyü tutmama nedeni merzifonlu kara mustafayı kendine rakip görmesidir.o başarısız olsun istemiştir.bu yüzden merzifonlunun planı suya düşmüştür. bunuda ne yazık ki canıyla ödemiştir..

Adsız dedi ki...

benim bildiğime göre arkadaşlar merzifonlu kara mustafa murat giraya kibirleniyormuş ve bu ikili biribirini pek sevmiyormuş ve bu yüzden de murat giray lehistan ordusunu köprüde durdurmamış.

Adsız dedi ki...

Evet arkadaşlar 2017nin ilk yorumu da benden gelsin ✋��

Adsız dedi ki...

Giray han saray köprüsünde sıkıl8nca çevre köylere saldırıyor. Köylüler mustafa paşa ya söylüyor. Mustafa paşa tüm askerlerin içinde Giray hana aşağılayıcı cümleler deyince Giray han saray köprüsünü bırakıp gidiyormus.

Adsız dedi ki...

Yani ben böyle biliyorum.

Adsız dedi ki...

Osmanlı en zirvede iken BATI mühendislik, mimarlık, bilim ve araştırmalarda ilerlemişti. Viyana'da İtalyan mühendislerin istihkam biliminde kaydettiği ilerlemeleri kale tahkimatına yansıtmaları GERİ KALMIŞ OSMANLI için aşılmaz hale getirildi. Örneğin Burçlar ve surlardan hendeğe geçişler hatalıydı mühendisler düzelttiler.Ama ganimet gene alındı.Köle ve cariye olarak Türkiye’ye götürülen esirlerin sayısı 6 bin erkek, 11 bin kadın, 14 bin genç kız ve 50 bin çocuk olmak üzere hepsi 81 bin İstanbula götürüldü. 2.Viyana ise sonun başlangıcı idi. 2.Viyana'dan Sevr'e kadar sürekli toprak kaybettik.

Unknown dedi ki...

19 yüz yılda Avrupa ve Amerika kıtalarında sanayi devrimi olurken, osmanlı arapça allahu ekber diyordu.

Adsız dedi ki...

giray hanın elinde hafif süvariler mevcut gelenler ise ağır silahlı zırhlı hussarlar en hafifinden sipahi destekli ateşli silah kullanan yeniçerilerce karşılanabilir. Giray han merzifonludan ağır silah teçhizat gerekir deyince paşa onalrı kuşatmadan alalam diye reddetmiş giray han senin için intihar etmem sıkıysa sen durdur gibi bir düşünceye girmiş. Ayrıca ibrahim paşada sadrazama haber vermeden mevzilerden çekilince uzun kuşatmada yıpranan yorulan ordu iki ateş arasında dağılmıştır.